maanantai 25. heinäkuuta 2016

Kaakkois-Suomen linnoitusreitti


Lappeenrannan linnoituksen alue on viehättävä kesänvietto kohde. Aurinkoisena päivänä linnoituksen valtaavat eloisat ihmisjoukot, jotka koostuvat sekä paikallisista, että matkailijoista. Paikan suosion takaavat historian viehätys, kuvankaunis ympäristö oivaan piknikpäivään, sekä vaihtuva valikoima tapahtumia ja näyttelyitä. Historialliselle alueelle pääsee vapaasti tutustumaan ja siellä on monia käymisen arvoisia kohteita museoista kesäteatteriin. Suurimman osan kohteista löytää linnoituksen pääkadun varrelta. Lappeenrannan linnoitus on osa Kaakkois-Suomen linnoitusreittiä, joka muodostuu muun muassa Viipurin, Haminan ja Savonlinnan linnoituksista. 

  
Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmän perusti venäläinen sotapäällikkö Aleksander Suvorov 1790-luvulla. Sen tarkoitus oli suojella Venäjän keisarikunnan pääkaupunkina toiminutta Pietaria mahdollisilta ruotsalaisten tekemiltä hyökkäyksiltä. Järjestelmään liitetyt linnoitukset olivat jo aiemmin eri aikakausina rakennettuja, sekä vaihtelevasti milloin kenenkin omistuksessa olleita.

Linnoitusjärjestelmään kuuluu kolme sisäkkäistä linnoitusketjua, jotka sijaitsevat niin kutsutun Vanhan Suomen alueella. Viipurin linna kuuluu sisimpään ketjuun. Lappeenranta, Taavetti ja Hamina keskimmäiseen, sekä Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna uloimpaan ketjuun. Nämä linnoitukset ovat kiehtovia ja tarjoavat historiallisia maisemia matkailijoiden ihasteltaviksi. Linnoituskierros voisi olla hyvä lomamatkan idea, jonka aikana pääsee muutoinkin tutustumaan moniin eri kaupunkeihin, sekä vierailemaan myös Venäjän puolella. Välimatkat linnoituksien välillä ovat monin paikoin pitkiä, joten matkaan on hyvä varata aikaa useampi päivä.

Taavetin linnoitus on lähellä Lappeenrantaa, sinne on vain 40 kilometrin matka. Se on viehättävä pieni alue, jossa järjestetään kesäisin Vallijamit, sekä Marttilan kylän markkinat. Haminan linnoitus on pohjapiirustukseltaan harvinainen, sillä se kuuluu ympyrälinnoitusten joukkoon. Nykyisin alueella toimii mm. reserviupseerikoulu. Lisäksi linnoitusalueella järjestetään kesäisin Haminatattoo tapahtuma, jossa on mahdollista kuulla sotilasmusiikkia.

Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna, sekä Venäjän puolella oleva Viipurin linna eroavat muista linnoitusreitin linnoituksista siten, että ne sijaitsevat saaressa ja niiden alueella on linna. Olavinlinnassa on mahdollisuus kiertää oppaan johdolla tai omatoimisesti, sekä kuulla tarinoita alueen ja linnan historiasta. Siellä järjestetään vuosittain Savonlinnan oopperajuhlat. Linnan tiloja voi halutessaan myös vuokrata esimerkiksi perhetapahtumiin tai kokouksiin. Viipurin linnaan pääsee tutustumaan, sekä ihailemaan kaupungin maisemaa korkeasta linnantornista. Linnan alueella järjestetään kesäisin mm. keskiaikafestivaaleja ja konsertteja. Linnan museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Viipuriin ja linnaan pääsee helposti tutustumaan Lappeenrannasta lähtevien viisumivapaiden risteilyjen yhteydessä lisäretkillä.

Kesäinen päivä Lappeenrannan linnoituksessa

Seikkailimme Lappeenrannan historiallisessa linnoituksessa ja tutustuimme alueeseen. Linnoituksesta lähtee portteja Viipurin, Haminan ja Savonlinnan suuntiin. Keskustasta päin saavuttaessa vastassa on linnoituksen Viipurin portti. Kivimuureissa näkyy edelleen sarananpaikat muurin ovelle. Ennen Viipurin porttia puiston vieressä on erikoinen muistomerkki. Korkealle kivijalustalle on laitettu esille virstantolppa. Tarinan mukaan vuodelta 1741 peräisin oleva puukappale muistuttaa ihmisiä "Pikku Wihan" sodasta, jonka seurauksena tämä virstantolppa ajelehti alas linnoituksen verisiä katuja. Vieressä olevassa Pusupuistossa voi löytää uljaan ratsun eli Rakuuna-patsaan, joka on pystytetty majuri Juhana Henrik Fieandtin kunniaksi.


Viihdettä tarjoaa Lappeenrannan kesäteatteri, jonne kääntyy tie linnoituksen Viipurin portin läheisyydestä. Siellä nähdään kesän aikana useita näytöksiä, jotka vievät katsojat mukanaan eri maailmoihin. Kurkistaessamme teatterialueelle, näimme esitystä odottavat lavasteet valmiina näytöstä varten. Tällä hetkellä meneillään on ”Melkoisia muskettisotureita” näytelmä. Heinä-elokuun vaihteessa näytelmäksi tulee ”Pekka Puupää kesälaitumilla”.

Linnoituksessa pääsee edulliseen yhteishintaan tutustumaan kolmeen eri museoon. Viipurin porttien ohi käveltyään löytää vasemmalta ensimmäisen, Ratsuväkimuseon. Eteenpäin käveltyään löytää myös Etelä-Karjalan museon, sekä Lappeenrannan taidemuseon. Etelä-Karjalan museosta löytyy vaihtuvan näyttelyn lisäksi kaunis Viipurin pienoismalli.


Vanhan ajan tunnelmaa pääsee kokemaan myös sisätiloissa kahvila Majurskassa, sekä useissa pikkupuodeissa. Puodeista mieleemme jäivät käsityönä tehdyt Pihlaja karkkien kettu logolla varustetut ihanat korvakorut. Majurskan on kuulemamme mukaan perustanut aikoinaan majurin vaimo, mistä kahvila on luultavimmin saanut myös nimensä. Sisätilat ovat hyvin viehättävät ja sisustus henkii entisajan tunnelmaa katosta lattiaan. Valikoima sisältää herkullista pikkupurtavaa ja juotavaa. Kahvilan antimista pääsee nauttimaan myös sisäterassille.

Vastapäätä Majurskaa näkyy Vihreän makasiinin tilat, jotka taipuvat moneen tarkoitukseen. Siellä on järjestetty useita erilaisia tapahtumia kirpputoreista näyttelyihin. Vintagen ystävien on mahdollista tehdä tällä hetkellä löytöjä vihreän makasiinin tiloissa sijaitsevassa puodissa. Toinen tila oli linnoituksessa vieraillessamme ”High Fashion Horror” näyttelyn käytössä, jonne oli vapaa sisäänpääsy.


Vierailimme myös Suomen vanhimmassa ortodoksisessa kirkossa, joka on rakennettu vuonna 1785. Siellä vallitsee harras tunnelma ja seiniltä löytyy kauniita ikoneita. Kirkon sisätilan värimaailmaa vallitsee mahtipontinen kullan hohto.

Vuonna 2015 uudistetussa ja avatussa kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneessa järjestetään paljon tapahtumia ympäri vuotta. Sieltä saa myös lounasta sekä kahvilan antimia. Nimensä kehruuhuone on saanut ajalta, jolloin rakennus toimi naisvankilana. Siellä rangaistusmuotona toimi työnteko ja työ piti sisällään sen ajan naisten töitä, kuten karstausta ja langan kehräystä. Linnoituksesta ravintolaa etsivät voivat suunnata myös Linnoituksen Krouviin, jonka sisätilat yllättävät modernilla tuulahduksella. Ruokaillessaan voi molemmissa paikoissa istua ulkoterassilla katselemassa linnoituksen elämää.


Alueella kannattaa rohkeasti mennä katselemaan muuallekin kuin päätielle. Linnoituksen valleilta avautuu sataman suuntaan tuttu maisema, josta näkyy sekä Saimaalle että kaupungille. Sieltä voi tarkkailla sataman vilinää tai Saimaan risteilyalusten ja muiden veneiden kulkua. Linnoituksessa satamasta vastakkaiseen suuntaan mentäessä löytää "Haminan portin", jonka hiekkatie viettää alas matalampien vallien ruohoniitylle.

Linnoituksessa ja sataman alueella kiertää heinäkuun ajan Perinneratsukot. Ratsukot tunnistaa perinteisistä asuista, joihin kuuluu muun muassa luurankotakki. Ratsukot pysähtyvät toisinaan myös kahvila Majurskassa. Kesäkauden ajan Lappeenrannassa kiertää katujuna linnoituksen, sataman ja keskustan alueella. Kyytiin voi hypätä millä tahansa katujunapysäkillä pientä maksua vastaan. Matkan aikana kuulee selostusta reitin varrella olevista paikoista ja näkymistä.



- Julia ja Päivi


Lähteet:

Haminan linnoitus: http://www.hurmaavahamina.fi/fi/Visit%20Hamina/Kaupunki/Haminan%20historiaa/Haminan%20linnoitus/

Kaakkois-Suomen linnoitusjärjestelmä ja sotakanavat: http://www3.lappeenranta.fi/museot/verkkonayttelyt/Suvorov/pages/Generalissimus_Aleksandr_Suvorov-1.pdf

Kaakkois-Suomen linnoituskierros: http://www3.lappeenranta.fi/museot/verkkonayttelyt/Suvorov/pages/Suvorovin_linnoitteet-kierros.html

Kehruuhuone:
http://www.kehruuhuone.fi/kehruuhuone

Luumäen linnoitus:
http://www.luumaki.fi/matkailu/matkailukohteet/nahtavyydet/taavetin-linnoitus

Savonlinnan linnoitus:
http://visitsavonlinna.fi

Taavetin linnoitus:
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1178

Viipurin linna:
http://www.visit-plus.com/fi/node/246


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti